Behandelingen
BEHANDELINGEN

Fysiotherapie

Fysiotherapie

De fysiotherapeut is de bewegingsspecialist. Dat wil zeggen hij of zij richt zich op het functioneren van mensen in hun dagelijks leven.
www.fysiotherapieoudewal.com

Thuis, op het werk, bij sport en hobby. Met de kennis van het menselijk lichaam en dagelijks bewegen behandelt de fysiotherapeut klachten van het menselijk lichaam gericht op de houding en tijdens bewegen. Daarnaast is er ook aandacht voor preventie en advies, activiteiten om klachten te voorkomen om zodoende verantwoord te kunnen bewegen. Fysiotherapeuten willen onder meer een positieve bijdrage leveren aan gezond bewegen, het terugdringen van ziekteverzuim en het voorkomen van en behandelen van blessures. Met leefstijladviezen en goede instructies omtrent bewegen helpt uw fysiotherapeut u om uw lichaam ook in de toekomst zo goed mogelijk functionerend te houden.

Voor meer informatie over fysiotherapie zie www.defysiotherapeut.com of neem contact op met onze praktijk.

Manuele therapie

De manueel therapeut staat erom bekend gespecialiseerd te zijn om manipulaties en specifieke mobiliserende technieken uit te voeren met gewrichten.al.com

Het doel hierbij is om voorwaardes te creëren om beter te kunnen bewegen, gewrichten beter te laten functioneren en pijn te verminderen.
Het voordeel van deze technieken is vaak direct merkbaar in de vorm van meer bewegingsvrijheid en minder pijn bij bewegen. De manueel therapeut biedt u meer dan alleen symptoom bestrijding. Naast de genoemde technieken heeft de manueel therapeut voldoende kennis om goede instructies te geven, te adviseren en te begeleiden in gezond en pijn vrij bewegen. Het is tevens de taak van de manueel therapeut u te helpen en inzicht te geven in een gezonde levensstijl om toekomstige pijnklachten te voorkomen. Alle manueel therapeuten bij Fysiotherapie Oude Wal hebben een master degree. Deze master degree hebben zij behaald na het volgen van een post HBO opleiding van drie jaar.
Voor meer informatie over manuele therapie zie www.defysiotherapeut.com of neem contact op met onze praktijk.

Oedeemtherapie

De oedeemtherapeut houdt zich bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale vochtophoping van vocht in het lichaam.
www.fysiotherapie.com
www.fysiotherapie.com

Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval. De oedeemtherapeut probeert de afvoer van vocht te stimuleren met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe en
bloedbanen in het lichaam. De therapeut maakt ook gebruik van manuele lymfedrainage, een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemtherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan.
Voor meer informatie over oedeemtherapie zie www.defysiotherapeut.com of neem contact op met onze praktijk.

Kinderfysiotherapie

Meestal gaat de ontwikkeling van bewegen en zintuigen goed en bijna ongemerkt. Iedereen heeft in zijn kinderjaren leren bewegen; kinderen spelen veel en oefenen zo hun zintuigen en motoriek. Maar bij sommige kinderen duurt dat langer of wijkt de ontwikkeling af van wat gebruikelijk is. Daar kan de kinderfysiotherapeut uw kind bij helpen.

De vertraging in de ontwikkeling kan komen door een aandoening aan de zintuigen, het zenuwstelsel, het houding- en bewegingsapparaat of de organen. Hierdoor kunnen kinderen te weinig motorische ervaring opdoen. Ze hebben meer -en specifieke oefening nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. Bij elke leeftijd horen een aantal omschreven vaardigheden. De kinderfysiotherapeut kan op basis daarvan vaststellen of de ontwikkeling van het kind vertraagd of afwijkend is.
Voor meer informatie over kinderfysiotherapie zie www.defysiotherapeut.com of neem contact op met onze praktijk.

Dry needling

Dry needling is een techniek van de fysiotherapeut waarbij de spier wordt aangeprikt met een droge (dry) accupunctuurnaald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier aangebracht. Dry needling werkt op specifieke punten in de spier, de zogenaamde triggerpoints.
www.fysiotherapie.com

De behandeling richt zich op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken van deze punten worden de spieren ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste punt in de spier wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan en daarna ontspant de spier zich direct en kunt u zich makkelijker bewegen.

Triggerpoints kunnen zich uiten in de volgende klachten:

  • pijn en stijfheid van spieren
  • bewegingsbeperking in gewrichten
  • verminderde kracht in de spieren
  • tinteling in ledematen hoofdpijn en duizeligheid
    Deze methode is een onderdeel van de normale fysiotherapie behandeling.

Voor meer informatie over dry needling zie www.defysiotherapeut.com of neem contact </span>op met onze praktijk.

Claudicatio (Zorgnet)

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) wordt veroorzaakt door slagaderverkalking, waardoor patiënten etalagebenen (claudicatio intermittens) kunnen ondervinden.
Klachten zoals pijn of kramp in de beenspieren treden op tijdens het lopen en verdwijnen na enige tijd stilstaan.

Naar schatting heeft drie procent van 55-plussers last van PAV en veertien procent van 70-plussers. Roken, te weinig beweging en ongezonde voeding zijn risicofactoren voor PAV. Uit verscheidene studies is gebleken dat gesuperviseerde looptherapie een effectieve behandeling is voor patiënten met PAV. Fysiotherapie Oude Wal biedt de gesuperviseerde looptraining aan gecombineerd met leefstijladviezen waardoor de loopafstand vergroot kan worden en de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. De fysiotherapeuten die u begeleiden zijn aangesloten bij het Chronisch Zorgnet. Zij zijn gekwalificeerd en volgen de meest recente scholing op dit gebied. De vergoeding voor de looptraining komt uit het basispakket. Dus ook als u niet aanvullend verzekerd bent komt u in aanmerking voor vergoeding door uw verzekering. Deze kosten komen wel ten laste van uw eigen risico. Voor meer informatie over etalagebenen zie www.chronischzorgnet.nl of neem contact op met onze praktijk.

Neurorevalidatie

De gevolgen van een CVA (beroerte) of ander niet aangeboren hersenletsel (bijvoorbeeld bij Parkinson, MS, ALS, hersentrauma na een ongeval) kan het dagelijkse leven van patiënten en de partners ernstig beïnvloeden. Door het letsel is het denken en doen verstoord. Dit kan tot gevolg hebben dat een patiënt minder goed kan functioneren in zijn dagelijks leven waardoor de kwaliteit van leven vermindert. Neurorevalidatie richt zich op een zo optimaal mogelijk functioneren na een CVA of andere hersenaandoening.

Fysiotherapie bij hersenletsel kan bestaan uit de volgende behandelingen:
• Verbeteren of behouden van lichamelijke functies, zoals kracht en coördinatie. • Leren omgaan met mogelijke beperkingen van de neurologische aandoening. • Vergroten of behouden van de zelfredzaamheid van de patiënt in het dagelijks leven. • Verbeteren of behouden van de kwaliteit van leven van de patiënt. • Voorkomen van complicaties van neurologische aandoeningen. • Trainen van het gebruik van hulpmiddelen. • Opstarten van beweegactiviteiten en/of sport.
Voor meer informatie over neurorevalidatie neem contact op met onze praktijk.

Zwangerfit®

ZwangerFit ® is een actieve zwangerschapscursus gecombineerd met theorielessen waarbij er gericht wordt gewerkt aan de conditie en het verstevigen van de spieren rond het bekken.
www.fysiotherapie.com
www.fysiotherapie.com
www.fysiotherapie.com
www.fysiotherapie.com

ZwangerFit ® heeft als doel het verbeteren van de conditie en om pijnklachten rond het bekken te voorkomen. Ook zullen er ontspanningsoefeningen en aandacht voor de ademhaling zijn.
Dit zal helpen gedurende de zwangerschap, tijdens de bevalling en ook na de bevalling een sneller herstel geven. Er kan gestart worden vanaf de 13e week zwangerschap tot aan de bevalling. Na de bevalling mag er na 4 weken weer begonnen worden met de training. Na een keizersnede mag er na 6 weken begonnen worden met de training. Voor meer informatie over ZwangerFit ® zie www.zwangerfit.nl of neem contact op met de praktijk.

Trainingsbegeleiding

Sporten onder begeleiding fysiotherapeut

Heeft u gezondheidsklachten en wilt u uw conditie verbeteren, afvallen of spieren versterken? U kunt hiervoor bij ons terecht.
www.fysiotherapie.com
www.fysiotherapie.com

In onze oefenzaal kan gesport worden onder begeleiding van een fysiotherapeut en word er rekening gehouden met eventuele beperkingen. Hierdoor kunt u uw doel bereiken en blessures voorkomen. Bij tarieven kunt u zien wat de kosten zijn van deze vorm van sporten.
Voor meer informatie over trainingsbegeleiding zie www.defysiotherapeut.com of neem contact op met onze praktijk.

Beweegprogramma

Fysiotherapie Oude Wal biedt beweegprogramma’s waarin 2 x per week, onder begeleiding van een fysiotherapeut, 3 maanden lang bewogen gaat worden. Een beweegprogramma kan ingezet worden bij COPD, diabetes, overgewicht, hartfalen, reuma, fybromyalgie en artrose.

 Het beweegprogramma start met een individuele intake waarin de therapeut samen met u uw doelen gaat bepalen en eventuele beperkingen in kaart brengen. Daarna zal er in kleine groepjes van ongeveer 5 mensen getraind gaan worden. Er zal een voorlichting zijn door de fysiotherapeut over de invloed van bewegen en bij een aantal beweegprogramma’s zal ook de diëtiste ingeschakeld worden voor gezonde voeding.
Voor meer informatie over beweegprogramma's zie www.defysiotherapeut.com of neem contact op met onze praktijk.